bobath-sl-logo

BOBATH TEČAJI IN DELAVNICE

Registracija

Uporabne informacije

title-line

Bobath tečaji/delavnice – kako potekajo in kdo se jih lahko udeleži, kaj potrebujete in kako do klinike

title-line

V nadaljevanju vam predstavimo kako potekajo Bobath tečaji, kdo se jih lahko udeleži, kaj potrebujete za tečaj in kaj se od vas pričakuje, da pridobite mednarodni IBITA certifikat.

centerfizioterapijelj_final_compressed-20

Bobath osnovni tečaj

title-line

Bobath osnovni tečaj je namenjan diplomiranim, visokošolskim fizioterapevtom, magistrom fizioterapije ter diplomiranim, visokošolskim delovnim terapevtom, ki si želijo pridobiti specialno znanje o kliničnem sklepanju v nevrološki rehabilitaciji oseb po možganskih obolenjih in/ali poškodbah. Poleg tega se lahko Bobath osnovnega tečaja udeležijo še diplomirane medicinske sestre in zdravniki. Bobath tečaj je osnova za pridobitev specialnih znanj za izvajanje specialne fizioterapevtske obravnave na nevroterapevtskem področju.

Osnovni Bobath tečaj za odrasle z nevrološko simptomatiko poteka v treh modulih v obdobju 4-5ih mesecev:

1., 2. in 3. modul traja 5 zaporednih dni in je sestavljen iz teoretičnih predavanj, laboratorijskih vaj (praktične vaje na udeležencih), vsakodnevne obravnave nevrološkega pacienta v parih pod nadzorom inštruktorja ter demonstracije ocenjevanja in obravnave nevrološkega pacienta s strani inštruktorja.

Vmesni modul je sestavljen iz samostojnega dela udeleženca med modulom 1 in 2, 2 in 3 modulom ter predstavlja klinično osnovan projekt (delo z nevrološkim pacientom – poročilo o primeru) ter kratko seminarsko nalogo. Le to udeleženec predstavi na 3 modulu.

Za pridobitev mednarodnega certifikata mora udeleženec/ka izpolniti sledeče pogoje:

  • uspešno opravljen pisni preizkus znanja v tretjem modulu (več kot 60%);
  • uspešno napisano poročilo o obravnavi klienta, ki mora vključevati vse elemente modela klinične prakse Bobath koncepta ter video posnetke obravnave, ki poetka v okolu kjer je udeleženec zaposlen;
  • uspešno opravljen praktični preizkus – da udeleženec/ka prikaže zadostno mero znanja vešče facilitacije, inhibicije, struktoriranja naloge in okolja za obravnavo nevrološkega klienta.

Da se lahko udeležite Bobath osnovnega tečaja je potrebno poslati dokazila o strokovni usposobljenosti (potrdilo o diplomiranju ter strokovnem izpitu).

Za samo izvedbo tečaja potrebujete le primerno obleko in obutev za obravnave klientov.

Bobath nadaljevalni tečaj

title-line

Na Bobath nadaljevalni tečaj se lahko prijavijo tisti fizioterapevti in delovni terapevti, ki so že pridobili mednarodni IBITA certifikat Bobath osnovnega tečaja (kjerkoli na svetu). Na nadaljevalni tečaj se lahko terapevt prijavi po pretoku enega leta od Bobath osnovnega tečaja.

Bobath nadaljevalni tečaji so tematski in se ne nadaljujejo. To pomeni, da je vsak Bobath nadaljevalni tečaj enota zase. Terapevt lahko opravi več različnih Bobath nadaljevalnih tečaje. Po pravilih mednarodnega združenja IBITA (www.ibita.org) mora vsak terapevt, ki uporablja naziv/opis, »usposobljen Bobath« ali »Bobath terapevt«, imeti opravljen osnovni tečaj Bobath in najmanj dva (2) nadaljevalna tečaja IBITA, vključno z enim v zadnjih petih (5) letih.

Na Bobath nadaljevalnih tečajih ni pisnega in praktičnega preizkusa znanja.

Za samo izvedbo tečaja potrebujete le primerno obleko in obutev za obravnave klientov.

Bobath delavnice

title-line

Obnovitvene Bobath delavice so namenjene fizioterapevtom in delovnim terapevtom, ki že imajo mednarodni IBITA certifikat Bobath osnovnega tečaja, si pa želijo osvežiti in obnoviti prodobljeno teoretično in praktično znanje kliničnega sklepanja in vešče facilitacije.

Bobath delavnice praviloma trajajo 2 zaporedna dneva in je sestavljena iz teoretičnih predavanj, laboratorijskih vaj (praktične vaje na udeležencih), ter demonstracije ocenjevanja in obravnave nevrološkega pacienta s strani inštruktorja.

Za samo izvedbo delavnice potrebujete le primerno obleko in obutev za obravnave klientov.

Namestitev v Ljubljani

hotel-cubo

Hoteli in apartmaji

title-line

Ker Bobath tečaji in delavnice potekajo od jutranjih (od 8:00) do pozno popoldnevnih ur (končujemo praviloma med 17:30 – 18:00) na dnevni bazi ter zahtevajo sprotno učenje in pisanje poročil, svetujemo udeležencem, ki se vozijo več kot 30km od Ljubljane, da si med tečajem uredijo namestitev v Ljubljani.

Tukaj najdete nekaj idej za namestitev v Ljubljani:

Lokacija tečajev/delavnic

title-line

Center Fizioterapije Ljubljana d.o.o. najdete na Frankopanski ulici 8 v Ljubljani. Klinika se nahaja v predelu spodnja Šiška, praktično nasproti hale Tivoli.

Kako do klinike:

  • z avtomobilom: na križišču pri Pivovarni Tivoli (park Tivoli) zavijete proti pivovarni na Medvedovo cesto, sledite prednostni cesti, ki zavije ostro levo,  pri prvi ležeči oviri ponovno zavijete levo in po cca 200 na levi strani zagledate kliniko.
  • z mestnim avtobusom: do klinike lahko pridete tudi z mestnim avtobusom (številke linije: 1, 1B, 1D, 3, 3B, 7, 7L, 8, 25 in 60), izstopite na postajališču Tivoli. Pri optiki Rugelj zavijete na Frankopansko ulico in cca 50m boste na desni strani zagledali kliniko.
  • s kolesom: v Ljubljani lahko najamete tudi kolo- sistem BicikeLJ. Več informacij lahko najdete na http://en.bicikelj.si/Ljubljana

Možnosti parkiranja:

  • nekaj parkirnih mest najdete direktno pred kliniko, ki pa velikokrat, na žalost, niso na voljo zaradi okoliških prebivalcev. Parkirna mesta niso last klinike, ampak so del javnega mestnega parkirišča, zato je potrebno plačati parkirnino.
  • 50m od klinike se nahaja javna parkina hiša Vile belle Tivoli (https://www.spl.si/nova-parkirna-hia-v-ljubljani.html)
  • parkirate lahko tudi na parkirišču Tivoli (https://www.lpt.si/parkirisca), nato prečkate Celovško cesto pri optiki Rugelj in čez cca 50 boste na levi strani zagledali kliniko.